Planten stekken in huis: wat heb je nodig?

planten stekken in huis

Als de dagen langzaam langer worden, de temperatuur stijgt en de zon zich weer meer laat zien, gaat het bij veel mensen kriebelen om met groen bezig te zijn. Tuinieren, een moestuin beginnen en je woning opfleuren met bloemen en planten zijn bekende manieren om het voorjaarsgevoel aan te wakkeren. Heb je al wat (kamer)planten in het bezit? Dan is het leuk om ze eens te stekken! Dit is een slimme en goedkope manier om je huis snel met meer planten te decoreren. In dit artikel leggen we je uit wat stekken precies is en wat je daarvoor nodig hebt. Zo breng jij de lentemaanden straks heerlijk tussen de planten door!

Wat is planten stekken?

Planten stekken houdt in dat je zelf meer planten kweekt. Op die manier krijg je meer plantjes van een plantje dat je heel mooi vindt, of dat het in jouw huis goed doet. De pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) is het makkelijkste plantje om te stekken. Als je er eentje hebt, zal het je vast al eens zijn opgevallen dat er vanzelf kleine plantjes rond de grote plant gaan groeien. Deze kleine plantjes zijn stekjes die je voorzichtig uit de aarde kunt trekken. Los van de ‘moederplant’ zullen ze opgroeien tot een grote pannenkoekenplant. Voor alle plantensoorten geldt dat je stekken het beste in het voorjaar kunt doen. Het is dan voldoende licht en in combinatie met genoeg warmte krijgen de stekjes de juiste dosis voeding om zich tot een gezonde plant te ontwikkelen.

Wat heb je nodig om te stekken?

Om planten te stekken heb je enkele eenvoudige materialen nodig. Zo is het handig om de volgende spullen in huis te hebben:

Zorg ervoor dat je de materialen van tevoren even schoonmaakt. Stekjes groeien zo op in een omgeving zonder bacteriën, en plantenziekten kunnen zich niet goed verspreiden.

Pilea peperomioides

Hoe stek je je eigen planten?

Het stekken van een pannenkoekenplant is vrij makkelijk. Wanneer je een klein stekje ziet, haal je deze weg bij de moederplant en plaats je het in een kleiner potje met grond. Geef het voldoende water en plaats het potje op een geschikte plek. Heb een beetje geduld, en dit kleine stekje is in een mum van tijd een mini pannenkoekenplantje.

Niet iedere plant groeit vanzelf eigen stekjes. Bij planten die dit niet doen, is het belangrijk dat je alleen stekjes kweekt van planten die sterk en gezond zijn. Knip met een schaar een stukje plant af dat er sterk uitziet. Zorg dat het stekje zo een 10-15 centimeter lang is. In tegenstelling tot het stekje van bijvoorbeeld een pannenkoekenplant, heeft deze stek nog geen wortels. Knip vervolgens een klein stukje van de onderkant en plaats het stekje in een glas water zodat de wortels kunnen groeien. Met bovenstaande materialen is het stekken van planten verder voornamelijk een kwestie van proberen en geduld!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.