Je elektrische auto of scooter opladen in de garage: hoe doe je dat het best?

elektrische auto laden

Heb je net een elektrische auto of scooter gekocht en vraag jij je af hoe je je voertuig het best oplaadt? Dan is het een goed idee om dit artikel te lezen, want je komt er alles over te weten!

Kan je een elektrische wagen opladen in een stopcontact?

elektrische auto of scooter opladenJe eerste gedacht is waarschijnlijk dat je je elektrische auto gewoon kan opladen in een stopcontact. Dat is niet onmogelijk, maar het is zeker niet aangeraden. Het heeft namelijk heel wat nadelen. Als je een elektrisch voertuig oplaadt in een gewoon stopcontact wordt dit mode 1 opladen genoemd. Je auto of scooter zal dan wel opladen, maar je zal er veel geduld voor moeten hebben.

Het duurt tot wel 12 uur om je voertuig volledig op te laden, afhankelijk van hoeveel vermogen de accu heeft. Een ander nadeel van module 1 opladen is dat de laadkabel ontzettend heet wordt tijdens het laden. Dat kan tot onveilige situaties leiden. Ook kan het zijn dat het niet meer mogelijk is om een ander toestel te gebruiken, omdat de auto de volledige capaciteit gebruikt.

Mode 2 opladen

Als je je voertuig toch in een gewoon stopcontact wilt opladen, doe je dat het best mode 2. Dat betekent dat er een begrenzer toegepast wordt waardoor de risico’s op brand kleiner zijn. Bij mode 2 opladen zal het echter nog altijd even lang duren om je batterij op te laden. Het is dus ook niet de ideale oplossing.

Laadpaal installeren: het beste alternatief

De beste manier om je elektrisch voertuig op te laden in je garage is door een laadpaal te installeren. Op die manier heb je helemaal geen gedoe met stopcontacten. Via een laadpaal doe je aan module 3 opladen. Het is een erg veilige en vlotte manier van opladen.

Tijdens het laadproces is er namelijk communicatie tussen het voertuig en het laadpunt wat veiligheid garandeert. Het kost ook helemaal niet zoveel als je denkt. Voor een laadpaal betaal je namelijk gemiddeld tussen de 1.500 en 2.000 euro. Deze prijs is inclusief installatie. De kosten kunnen wel nog variëren, afhankelijk van de situatie.

Geen garage, wat nu?

Heb je geen garage of een andere plaats waar je de laadpaal kan installeren? Dan moet je bij je gemeente een laadpunt aanvragen. Deze zal dan ergens in de buurt geplaatst worden en geldt als openbaar laadpunt. Andere eigenaren van elektrische wagens mogen er dan ook gebruik van maken. De laadpaal is dus niet enkel voor jou.

Opladen in een openbare garageOpladen in een openbare garage

Als je je elektrische auto of scooter parkeert in een openbare garage staan daar in bepaalde gevallen ook laadpalen. Omdat er in het verleden enkele problemen mee waren, is dit echter niet overal het geval.

Als je er dus zeker van wilt zijn of je je elektrische voertuig daadwerkelijk kan opladen op een bepaalde plek, is het een goed idee om dit vooraf op te zoeken – zeker als je een auto als een Lucid of een Tesla hebt die 100% afhankelijk is van je oplaadtiming, natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.