Hoe kan je je energieverbruik in huis drastisch doen dalen?

energieverbruik in huis

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om elektriciteit te besparen. De mensheid maakt voortdurend water- en energie crisis door, zodat het belangrijk is dat de mensen tegelijk aan het milieu denken en elektrische energie besparen.

Nu de elektriciteit in de afgelopen jaren steeds is gestegen, is de bevolking bijzondere maatregelen gaan nemen om onnodige uitgaven aan het eind van de maand te vermijden. Maar nog steeds hebben veel mensen moeite om te begrijpen wat deze maatregelen inhouden en hoe ze in de dagelijkse praktijk moeten worden toegepast. Daarom hebben wij hier enkele waardevolle tips om jouw elektriciteitsrekening te verlagen. Bekijk ze!

1. Waardeer natuurlijke verlichting

Van de manieren om elektrische energie te besparen, is de valorisatie van natuurlijke verlichting een van de meest praktische en voordelige. Dankzij dit initiatief is het mogelijk de verlichting capaciteit van de omgevingen te optimaliseren, de noodzaak om kunstlicht aan te doen te verminderen en toch meer visueel comfort en welzijn te hebben door het contact met het zonlicht te vergroten.

Daartoe is het belangrijk dat het natuurlijke licht niet wordt geblokkeerd en dat de voorkeur wordt gegeven aan lichte kleuren, die het zonlicht beter helpen weerkaatsen. Bovendien is het gebruik van spiegels op de muren een slimme strategie, omdat ze een gevoel van ruimtelijkheid creëren en de kamers helpen verlichten door het licht te weerkaatsen.

natuurlijke verlichting

2. Correct gebruik van airconditioners

Airconditioning apparatuur moet ook op de juiste manier worden gebruikt om elektriciteit te besparen. Het is belangrijk om de verwarming of airconditioning niet aan te zetten met open ramen en deuren, omdat het apparaat dan veel meer elektriciteit verbruikt om de omgeving te acclimatiseren.

Airconditioning met inverter technologie, bijvoorbeeld, heeft een lager verbruik wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. Als de kamer goed gesloten is, zal het apparaat efficiënt werken en de omgeving goed op een aangename temperatuur houden. Let op, zelfs goede airco’s verbruiken best veel energie – dus het gebruik minimaliseren is eigenlijk écht de beste optie.

gloeilampen vervangen3. Vervang jouw gloeilampen

Als het gaat om het bedenken van manieren om elektriciteit te besparen, moet je overwegen de gloeilampen in jouw huis te vervangen. Verlichting is namelijk verantwoordelijk voor tot 20% van het totale energieverbruik van een woning. Daarom is het belangrijk te kiezen voor modellen die minder verbruiken.

Gloeilampen behoren tot de modellen die moeten worden vervangen omdat zij meer energie verbruiken. LED-lampen zijn daarentegen kosteneffectiever, aangezien zij 80% zuiniger zijn dan gloeilampen en 30% zuiniger dan fluorescentielampen.

4. Investeren in zonne-energie

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen stoot het proces van elektriciteitsopwekking met zonnepanelen geen zwaveldioxide, stikstofoxiden en koolstofdioxide uit – verontreinigende stoffen met schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en die een negatieve bijdrage leveren tot de klimaatverandering. Daarom wordt zonne-energie in de hele wereld beschouwd als een veelbelovende hernieuwbare energiebron om de klimaatcrisis en de gevolgen van de vervuiling door fossiele brandstoffen op de planeet te bestrijden.

In woningen garandeert de installatie van een zonnesysteem energieonafhankelijkheid, een verlaging van de elektriciteitsfactuur tot 95% en een onbeperkte energiebron gedurende maximaal 30 jaar, met een financieel rendement en een lage onderhoudsbehoefte. De initiële investering in een zonnesysteem wordt gemiddeld in maximaal vier jaar terugverdiend.

Met een kleine instelling is het mogelijk grote resultaten te bereiken! Dit zijn eenvoudige manieren om energie te besparen en een duurzamere houding aan te nemen in jouw dagelijks leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.