Drie tips om je huis af te koelen tijdens een warme zomer

huis koelen

De laatste jaren hebben we in Nederland zeer warme periodes gehad in de zomer. De temperaturen liepen zo hoog op, dat er meerdere malen sprake was van een hittegolf. Volgens meteorologen zullen extreem hete zomers vaker voorkomen in de toekomst. Dus dat belooft wat. Uiteraard gaat iedereen hier anders mee om, want de een houdt van hitte en de ander vindt het verschrikkelijk.

Toch vinden de meeste mensen het prettig wanneer het binnenshuis niet te warm wordt. Maar hoe voorkom je dat de temperaturen in jouw woning enorm oplopen? En, ook belangrijk, als het binnen te warm is, hoe krijg je de temperatuur weer omlaag? Hieronder volgen drie uitgebreide tips waar je wat aan hebt.

Wat doe je met ramen en deuren?

Op een warme dag is het verstandig om alle ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden. Zo houd je de hitte grotendeels buiten. Is je huis voorzien van zonwering, dan is het logisch om die te laten zakken. Zonwering is zeer effectief in het buiten houden van warmte. Wat ook helpt, is om overdag de gordijnen dicht te houden. Hiermee voorkom je een broeikaseffect en warmt het binnen minder snel op.

Toch kun je niet helemaal tegenhouden dat op een hete zomerdag de temperatuur stijgt in huis. Als het dan ’s avonds buiten afkoelt, zet dan zo veel mogelijk ramen en deuren open. De koele luchtstroom verdrijft de warme lucht en zo wordt het een stuk aangenamer in huis. Ook ’s nachts kun je gerust de slaapkamerramen geopend houden. Hierdoor pak je zoveel mogelijk uren waarin je huis verder afkoelt.

isoleren huis koelenIsoleren

Je woning laten isoleren is iets waar je veel baat bij zult hebben. Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan, maar je verhoogt daarmee wel je wooncomfort. Bij een huis isoleren denken we vaak dat het bedoeld is om de warmte binnen te houden tijdens de winter.

Dat is op zich waar, maar een goed geïsoleerd huis houdt ook de warmte lang buiten. Ga eens na wat er bij jouw huis te verbeteren valt op dat gebied. En wist je dat je ook subsidie kunt aanvragen voor het isoleren van jouw huis?

Raadpleeg eventueel een expert. Hij of zij weet alles over isoleren én de subsidiemogelijkheden.

mobiele aircoEen ruimte koelen

Je hebt een goed ramen- en deurenbeleid, je huis is uitstekend geïsoleerd en toch is de hitte jouw huis binnengeslopen. Helaas, dat kan. Zeker tijdens een hittegolf die lang aanhoudt. Je kunt dit schouderophalend accepteren, maar je kunt ook in oplossingen denken.

Een mobiele airco biedt dan uitkomst. Deze kun je bijna overal neerzetten waar je maar wilt, wat ideaal is, en er zijn ook heel wat goedkope modellen op de markt.

Met een mobiele airco verkoel je bijvoorbeeld jouw werkkamer tijdens een thuiswerkdag. En voordat je naar bed gaat, verkoel je jouw slaapkamer. Dat is wel net zo prettig na een warme dag. Hitte kan een probleem zijn en hitte kan vervelend zijn. Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om hier iets aan te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.