Drie planten die goed zijn voor de luchtkwaliteit in huis

planten lucht zuiveren

Luchtzuiverende kamerplanten zorgen voor meer zuurstof en schone lucht in je woning. Dat zorgt op zijn beurt voor een gezonder binnenklimaat. Plaats daarom luchtzuiverende planten niet alleen in je woonkamer, maar ook op je thuiswerkplek, in je badkamer en zeker op je slaapkamer. Onze luchtkwaliteit gaat er van jaar tot jaar op achteruit, ook in onze woningen. Er worden heel wat initiatieven genomen om onze  luchtkwaliteit te verbeteren, maar die hebben spijtig genoeg geen enkele invloed om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren. Dat is nochtans ook broodnodig.

Zuivere lucht verbetert onze gezondheid

We isoleren onze woningen almaar beter. Dat maak de lucht in onze kamer droger én armer aan onmisbare zuurstof. Ongezonde lucht is schadelijk voor onze gezondheid. Het is vaak oorzaak van hevige hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen (vooral astma).

Elementen die een gezond binnenklimaat beïnvloeden

Een gezond binnenklimaat wordt door meerdere factoren beïnvloed. Dat zijn vooral onze binnenhuistemperatuur, voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit. Een goede luchtventilatie kan helpen, maar ook luchtzuiverende kamerplanten helpen meer dan één handje om luchtkwaliteit in je huis te verbeteren om. Daarnaast zorgen ze ook voor een betere akoestiek en brengen ze extra sfeer en gezelligheid in huis.

planten voor luchtkwaliteit in huisKamerplanten als natuurlijke luchtverfrisser

Elke kamerplant maakt extra zuurstof aan. Maar spijtig genoeg zuiveren lang niet alle kamerplanten de lucht in huis. Toch beschikken we over genoeg kamerplanten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze bijdragen aan een schonere lucht in huis.

Met hun bladeren nemen ze schadelijke stoffen op uit de omgevingslucht. Daarna slagen de plant of hun wortels deze stoffen op, waar ze worden afgebroken. Deze luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Ze breken tegelijk onprettige geuren’ af. Het zijn dus ook natuurlijke luchtverfrissers. Deze luchtzuiverende planten verbeteren dus je leefomgeving. Zo voel je je  door deze planten, waardoor je je aangenamer en kun je je beter concentreren.

Natuurlijk kan je goede planten ook combineren met een echte luchtreiniger. Op deze pagina vind je steeds up to date de beste luchtreinigers terug, en samen met je slimme plantenkeuzes kan je zo écht de luchtkwaliteit in huis aanpakken.

Luchtzuiverende planten: Bamboepalm

Naast het omzetten van kooldioxide in zuurstof, filtert deze plant ook deeltjes uit de lucht die onze gezondheid kunnen schaden. Denk daarbij aan xyleen, een bijproduct van de olie- en chemische industrie, en tolueen dat in uitlaatgassen wordt gevonden.

Sanseveria of vrouwentong

Dit is een typische slaapkamerplant die ’s nachts kooldioxide omzet in zuurstof. Hij zuivert tegelijk de omgevingslucht van stikstofdioxide, een bijproduct van uitlaatgassen en kunstmest, en neemt formaldehyde op, een stof die we vooral terugvinden in textiel- en in houtproducten.

Duivelsklimop

Deze luchtzuiverende plant voelt zich best thuis in hydrocultuur, maar doet het ook uitstekend als potplant. Hij haalt formaldehyde, xyleen en benzeen, een bijproduct van verbrande olie, uit de lucht. Daarnaast zet hij ook kooldioxide om in zuurstof. Duivelsklimop is giftig, hou hem dus zeker buiten het bereik van kinderen en dus huisdieren en kinderen.

Andere luchtzuiverende planten

Naast deze drie populaire luchtzuiverende planten, zijn er nog die voor een gezonde omgeving en voor extra sfeer en gezelligheid zorgen. Ook deze planten zijn meer dan de moeite waard om te proberen:

  • Lepelplant
  • Krulvarens
  • Pannenkoekenplant
  • Drakenbloedplant
  • Vioolbladplant
  • Goudbladpalm
  • Graslelie
  • Calathea
  • Sanseveria of vrouwentong
  • Eeuwige vlam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.